Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  • Lajme Flash
Lajmet kryesore: Me 21 Dhjetor Kemi Diten Me Te Lumtur Ne Bote - Tuesday, 11 December 2012 18:53
Lajmet kryesore: Festimet për 100-vjetorin e pavarësisë së vendit - Friday, 23 November 2012 23:11
Lajmet kryesore: Njerëzit dynden për Skënderbeun - Friday, 23 November 2012 22:09
Lajmet kryesore: Kliko per te pare Google Kuq e Zi - Friday, 23 November 2012 21:17
Lajmet kryesore: Xhim Begeja me Ekipin e alpinisteve shqiptare ve flamurin ne Everest - Friday, 23 November 2012 20:06
Argetim: Më e mirë e ëma se e bija! - Thursday, 02 June 2011 14:17
Kulture: Bienalja, 5 shqiptarët sot në Venecia - Thursday, 02 June 2011 14:15
Kulture: Duff McKagan sukses në "Qemal Stafa" prezanton albumin - Thursday, 02 June 2011 14:13
Politika: ODIHR: Fletët gabim, vendos Kolegji - Thursday, 02 June 2011 14:09
Blue Grey Red

Pabarazia të pasur dhe të varfër, Shqipëria me koeficent të lartë

Në vendet me ekonomi të polarizuar, potencialet për dhunë rriten. Ky është rasti i Shqipërisë dhe Zimbave, shtete të cilat koeficientin e të ardhurave për frymë të shpërndara në mënyrë të papërputhshme e kanë shumë më të lartë se mesatarja botërore e përcaktuar. Ajo është 0,6 %, nga 0,25%. Ky përfundim vjen nga analiza e Lloyd Brown-john, i agjencisë prestigjoze “The Windsor Star”, i cili është bazuar në një studim të Institutit të Politikave Ekonomike të Uashingtone DC, për raportin e të ardhurave mesatare të të pasurve të Amerikës dhe të të varfërve të saj, dhe të disa vendeve të tjera. Analiza përfshin periudhën nga 1980 në 2006. Në këtë periudhë studimi prej 26 vjetësh, Instituti i Politikave Ekonomike doli me përfundimin se 1 për qind e popullsisë kishin të ardhura 10 herë më shumë se të ardhurat e pjesës tjetër të popullsisë në 1980. Në këtë mënyrë, kjo është shumëfishuar me 20 herë krahasuar me pjesën tjetër të popullsisë deri në 2006. Sipas studimit në fjalë, pabarazia mund të rritet me një hap dramatik. Studimi citon se, një matës i zakonshëm i pabarazisë është shkalla ekonomike e quajtur koeficienti Gini, që është koeficienti i të ardhurave për frymë, që ka marrë emrin e një statisticieni italian, i cili publikoi formulën e tij matematike në 1912. Koeficienti Gini nis nga zero (çdo njeri ka të njëjtat të ardhura) në një (ku çdo person i vetëm mbart të gjitha të ardhurat). Kështu Gini është një koeficient i cili mat shpërndarjen e të ardhurave. Shumica e shteteve e kanë këtë koeficient nga 0.25 në 0.6. Suedia ka koeficientin më të ulët rreth 0.25; Kanada -rreth 0.30; SHBA -rreth 0.40; Shqipëria dhe Zimbave -rreth 0.60. Në dekadën e kaluar, ndërsa Brazili ulte këtë koeficient nga 0.60 në 0.55, SHBA ka shënuar rritje të këtij koeficienti nga 0.38 në mesin e viteve 1980s në 0.40 sot. Sipas analistit dhe studiuesit Lloyd Brown-john, nivelet e dhunës janë më të larta në shoqëritë me varfëri të madhe dhe shpërndarje të të ardhurave në mënyrë të paapërputhur. E si rrjedhojë, sipas tij, është e mundur që shtrirja e të ardhurave në mënyrë të mos përputhur mund të lidhet me paqëndrueshmërinë politike të demokracive. Në këtë mënyrë, edhe rasti i Shqipërisë, ku klasa e mesme është vështirë të dallohet, ndërsa kemi një dallim të qartë mes të pasurve dhe të varfërve dëshmon se demokracia sa vjen e lëkundet dhe tranzicioni thellohet .Duke iu referuar teorisë marksiste, Marxi ka argumentuar se pabarazia ekonomike krijoi sistemin treklasor, -atë të lart, të mesëm dhe të ulët, ose proletariatin. Më parë ai ka argumentuat që pabarazia ekonomike në mënyrë të paevitueshme lidhet me konfliktin revolucionar të klasave. Por ka shenja që implikimi i klasave divergjente, ende mund të jetë një ogur për konflikte të ardhshme. Megjithatë, ndërsa Karl Marx mund të jetë injoruar, struktura thelbësore e klasës, e cila provokon konfliktin klasor mund të mos jetë aq larg nga realiteti i tanishëm.

mapo.al

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Banner

We Design

We Design eshte e specializuar ne ndertimin e faqeve te internetit. Ne perdorim teknologjine me te perparuar duke qene gjithnje ne pararoje te zhvillimit. Faqet e ndertuara nga ne kane dizajn profesional. Duke kombinuar anen estetike me ate funksionale, ne arrijme te krijojme faqe qe jane dinamike, lehtesisht te perdorshme, dhe qe hapen mjaft shpejt.
Faqet e ndertuara nga ne ne shumicen e rasteve perdorin database per mbajtjen e informacionit, i cili rifreskohet nga vete klientet nepermjet nje faqeje administrimi te mbrojtur me fjalekalim.

We Design

Gallery

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
image
image
image
image

Me 21 Dhjetor Kemi Diten Me Te Lumtur Ne Bote

Me 21 Dhjetor kemi diten me te lumtur ne Bote ! – Kjo le te kuptoje se Asnjehere Skemi pas Ngrohje Globale, Anjehere Skemi pas Ftohje Globale, Asnjehere Skemi pas…

Lexo me shume

Festimet për 100-vjetorin e pavarësisë së vendit

Tirana është e veshur e gjitha kuq e zi, flamuj të shumtë, midis të cilëve edhe ai gjigand në qëndër të qytetit janë dëshmi e ditëve festive të 100 vjet…

Lexo me shume

Njerëzit dynden për Skënderbeun

Armët e Skënderbeut u ekspozuan dje për herë të parë në Muzeun Historik Kombëtar. Ndërsa në ambientet e brendshme zhvillohej ceremonia zyrtare, një gardh i gjatë njerëzish qëndronin jashtë muzeut.…

Lexo me shume

Kliko per te pare Google Kuq e Zi

Klikoni tek ky link per te plotesuar peticionin. Vetem 30 Sekonda: http://www.change.org/petitions/google-have-a-doodle-for-albania-s-100-year-anniversary-of-independence

Lexo me shume
img
img
img
img

We Design

We Design Studio

One Logo Communicate...Thousands Of Ideas. Logo speaks Volumes. We Design

30 March 2011 Lexo me shume...
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Brand Identity

Brand Identity

Colors, shapes, reflect the history that your business want to tell. Let us do what we do best

30 March 2011 Lexo me shume...
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Search Engine

Search Engine

We optimize your Web site for better ranking in search engine results. Study on Keywords, tags, search...

30 March 2011 Lexo me shume...
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com